Da bi spasili zemlju nakon 25 godina, studenti pozivaju na promjene BH mirovnog sporazuma


Studenti su prisustvovali naprednoj radionici pod nazivom „Iskorištavanje snage suradnje“, koja je održana u bosanskom gradu Jajcu od 20. do 22. novembra, povodom 25 godina od uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (DPA)

Mirovni sporazum postignut je u Daytonu u državi Ohio prije 25 godina, bez presedana u istoriji,  okončao je četiri godine žestokih borbi u Bosni i Hercegovini, ali je i ostavio neželjeno nasljeđe jedva funkcionirajuće države, glomazne administracije, etničkih barijera i velikog odljeva mozgova. Sada, nakon što je prošlo više od jedne generacije, studenti iz Bosne traže velike promjene.

Studenti su prisustvovali naprednoj radionici pod nazivom „Iskorištavanje snage suradnje“, koja je održana u bosanskom gradu Jajcu od 20. do 22. novembra, povodom 25 godina od uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (DPA). Prekrasan grad na brdu sa zapanjujućim vodopadom i smaragdnim vodama moćan je regionalni simbol jer je upravo tamo, 29. novembra 1943., jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito postavio temelje onoga što će 1945. godine postati Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Preuzeto sa: Da bi spasili zemlju nakon 25 godina, studenti pozivaju na promjene BH mirovnog sporazuma (oslobodjenje.ba)