Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet „Kallos“ Tuzla na Sajmu zapošljavanja i obrazovanja u Brčkom


Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet „Kallos“ Tuzla učestvovali su na petom po redu Sajmu zapošljavanja i obrazovanja, koji je organizovao Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta uz podršku Vlade Brčko distrikta, a u saradnji sa Omladinskim centrom “Vermont”, i to u sklopu projekta „Karijerno usmjeravanje i savjetovanje“. Cilj ovog sajma je da se na jednom mjestu pruži priliku poslodavcima da pronađu kvalifikovane radnike, nezaposlenima priliku da pronađu posao, a osnovcima i srednjoškolcima pomoć pri odabiru budućeg zanimanja. Sajam je održan u petak, 27. maja 2022. godine u Brčkom u prostorijama Omladinskog centra. Sajam je otvorio predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, nakon čega je predstavnica OHR-a pročitala pismo podrške supervizora za Brčko distrikt.

Održana je i panel diskusija na temu „Odlazak mladih iz BiH“ čiji su učesnici bili Amra Abadžić, Odjeljenje za privredni razvoj; Branislav Brkić, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu; Ševal Suljkanović, Udruženje poslodavaca, i Tamara Mitrović – Duvnjak, Zavod za zapošljavanje.

Štand naših univerziteta u toku sajma posjetio je i šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta, gospodin Zoran Bulatović. Univerziteti su imali priliku da predstave posjetiocima atraktivne studijske programe na svih šest, odnosno sedam fakulteta (Pravni, Ekonomski, Pedagoški, Tehnički, Fakultet političkih nauka, Fakultet za medicinu, farmaciju i zdravstvo i Medicinski fakultet). Na Evropskom univerzitetu od 6. juna 2022. godine biće raspisan konkurs za upis studenata u novu akademsku 2022/23. godinu. Ovogodišnji sajam ocijenjen je kao najuspješniji do sada.