DAN OTVORENIH VRATA NA EVROPSKOM UNIVERZITETU


Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropsku univerzitet „Kallos“ Tuzla su dana 12.04.2024. godine organizovali “Dan otvorenih vrata Evropskog univerziteta” za maturante srednjih škola. Svečanosti je prisustvovao veliki broj učenika i profesora srednjih škola iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Ovogodišnji Dan otvorenih vrata je poseban po tome što je upriličen u novoj zgradi Univerziteta u Brčkom, i to je prvo javno predstavljanje novih prostorija. Veliki broj predstavnika medija propratio je ovaj događaj, tako da će i javnost steći prve slike i utiske o našim novim prostorijama.

U Velikom amfiteatru rektor Evropskog univerziteta Brčko distrikt prof. dr. Radoslav Galić pozdravio je prisutne i obratio se prigodnim govorom. Profesor je u svom obraćanju pojasnio učenicima koji fakulteti postoje u okviru Evropskog univerziteta. Naročito je istakao da mladi ne treba da idu u inostranstvo, nego treba da ostanu ovdje i da postanu stručnjaci iz oblasti koju budu studirali. Međutim, ukoliko se ipak odluče da napuste svoju domovinu, onda je bolje da to učine nakon studija, pošto će cijena njihovog rada time biti veća. Posebno je pozdravio osnivača Evropskog univerziteta – akademika prof. dr. Nedeljka Stankovića i naglasio da je Univerzitet u ovim prostorijama danas zahvaljujući viziji ovog čovjeka.

Po završetku svečanog dijela programa, učenici, njihovi profesori i ostali gosti obišli su kabinete, laboratorije, biblioteku i ostale prostorije Univerziteta. Najveće interesovanje učenici su pokazali za zdravstvena i tehnička usmjerenja. Svim učesnicima manifestacije, prvenstveno maturantima, omogućen je razgovor sa rektorom, dekanima fakulteta, kao i profesorima Evropskog univerziteta Brčko distrikt, pri čemu je bilo dosta zanimljivih pitanja, komentara, savjeta u vezi izbora budućeg zanimanja. Dan otvorenih vrata Evropskog univerziteta Brčko distrikt uspješno je protekao na zadovoljstvo maturanata srednjih škola, kao i zaposlenih na Univerzitetu.