Poziv za učešće u radu biračkih odbora // Lokalni izbori 2024


Poštovani/a,

u svrhu organizacije i provedbe Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, a koji će se održati 06. oktobra 2024. godine, Gradska izborna komisija Tuzla poziva sva punoljetna lica sa prebivalištem na području Grada Tuzla da uzmu učešće u pripremi i realizaciji planiranih izbornih aktivnosti.

Jedan od ključnih segmenata u provedbi izbornih aktivnosti su svakako i birački odbori, kojih će za predstojeće Lokalne izbore 2024. godine djelovati preko 150. Zbog toga, Gradska izborna komisija Tuzla ima potrebu i obavezu da angažuje izuzetno veliki broj pojedinaca u svojstvu članova ili zamjenika članova biračkih odbora. Sva lica koja budu praktično angažovana u tom svojstvu će za svoj rad primiti naknadu, i to član biračkog odbora iznos od 110,00 KM i zamjenik člana biračkog odbora iznos od 60,00 KM. Odluku o konkretnoj poziciji i angažmanu za svako lice donosi Gradska izborna komisija Tuzla, dok će isti biti u obavezi proći i obuku za rad.

Gradska izborna komisija Tuzla ohrabruje i poziva sva punoljetna lica, koja imaju prebivalište na području Grada Tuzla i minimalno srednju stručnu spremu, da putem e-maila gik@tuzla.ba izraze interesovanje za rad na provedbi Lokalnih izbora 2024. godine, a nakon čega će biti kontaktirani s ciljem pribavljanja dodatnih informacija, odnosno prisustva obaveznoj obuci.

Molimo Vas da ovu informaciju, u što kraćem roku, proslijedite prema svim fakultetima koji djeluju u okviru Vaše visokoškolske ustanove, a sve sa ciljem kako bi ista bila poznata što većem broju studenata. Podsjećamo Vas da ste, u smislu odredbe člana 1.11. i 2.19. stav (12) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te člana 26. Pravilnika o postupku imenovanja i razrješenja biračkih odbora za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2024. godine, dužni pružiti podršku Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla u procesu pronalaska zainteresovanih lica u svrhu popunjavanja mjesta u biračkim odborima.

Za sva dodatna pitanja i/ili pojašnjenja, stojimo Vam na raspolaganju!

S poštovanjem,


Gradska izborna komisija Tuzla
ul. ZAVNOBiH-a br. 11
(zgrada Gradske uprave Tuzla, IV sprat)
75000 Tuzla, BiH
Tel: 035/307-486

E-mail: gik@tuzla.ba