Prof. emeritusu Radoslavu Galiću, dekanu Pedagoškog fakulteta EUBD ( profesoru Evropskog univerziteta “Kallos“ Tuzla) uručena je nagrada Požeško–slavonske županije za životno djelo u 2021. godini.


Požeško-slavonska županija u srijedu je obilježila svoj dan i tom su prigodom na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima. Nagrada Požeško-slavonske županije za životno djelo u 2021. godini dodijeljena je prof. dr. sc. Radoslavu Galiću, professoru emeritusu, umirovljenom, redovitom profesoru u trajnom zvanju na Elektrotehničkom fakultetu (danas FERIT) u sastavu Sveučilišta u Osijeku. I to, kako stoji u obrazloženju, zbog iznimnog znanstveno-nastavnog i stručnog rada u znanstvenom polju matematike te značajnog društvenog doprinosa razvoju Elekrotehničkog fakulteta i Sveučilišta u Osijeku, kao i njegove dugogodišnje aktivne uključenosti u mnoge društvene aktivnosti, posebice u području znanosti i obrazovanja.


Radoslav Galić životni je i radni vijek vezao upravo uz Požeštinu i Osijek. Odrastao je u Bektežu, srednju školu završio u Požegi, na početku karijere predavao je u osnovnoj i srednjoj školi. Kao docent, 1988. postaje predsjednik Uprave Studija elektrostrojarstva u Osijeku, koji preimenuje u Studij elektrotehnike. Pokreće potom osnivanje sveučilišnog studija, a 1990. osniva Elektrotehnički fakultet sa Studijem energetike u Osijeku. Obnašao je dužnost dekana tog fakulteta, a potom je bio i prodekan Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Sada živi u Bektežu.
Osnivač lions klubova i humanitarac

Prof. Galić sudjelovao je i u osnivanju Veleučilišta u Požegi te Odjela za matematiku, na kojem je bio i prvi privremeni pročelnik. Počasno zvanje professor emeritus Senat osječkog sveučilišta dodijelio mu je 2013. godine.

U dva mandata bio je i predsjednik Skupštine Požeško-slavonske županije. Niz je godina aktivno uključen u mnoge društvene aktivnosti, posebice u području znanosti i obrazovanja. Jedan je od osnivača Lions Cluba Osijek te brojnih drugih lions klubova u Hrvatskoj. Nositelj je brojnih humanitarnih akcija i dobitnik više nagrada i priznanja.

Ovu je nagradu Požeške županije primio s očitim zadovoljstvom, kao priznanje sredine u kojoj živi.

– Ipak, najveće zadovoljstvo u mojoj profesionalnoj karijeri, nastavnika i sveučilišnog predavača, mojih je 35 tisuća učenika i studenata kroz mojih 45 godina radnog staža. Zajedno smo otkrivali i usavršavali čari matematike i znanstvenog rada, a potom sam se imao priliku uvjeriti i u njihov angažaman kao stručnjaka koji su dalje prenosili znanja novim generacijama – rekao je i ovom prigodom za Glas Slavonije profesor Galić.
​Nagradu su mu na svečanoj sjednici uručili župan Alojz Tomašević i Josipa Miličević, predsjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije. Objavljeno 15. 04, 2021. u „Glasu Slavonije“