Poziv za angažman u biračkim odborima


Poštovani/a,

u svrhu organizacije i provedbe Prijevremenih izbora za Gradonačelnika Tuzle, a koji će se održati 05. februara 2023. godine, Gradska izborna komisija Tuzla poziva sva punoljetna lica sa prebivalištem na području Grada Tuzla da uzmu učešće u pripremi i realizaciji planiranih izbornih aktivnosti.

Jedan od ključnih segmenata u provedbi izbornih aktivnosti su svakako i birački odbori, kojih će za predstojeće Prijevremene izbore za Gradonačelnika Tuzle djelovati preko 160. Zbog toga, Gradska izborna komisija Tuzla ima potrebu i obavezu da angažuje izuzetno veliki broj pojedinaca u svojstvu predsjednika ili članova biračkih odbora. Sva lica koja budu praktično angažovana u tom svojstvu će za svoj rad primiti naknadu, i to predsjednik biračkog odbora iznos od 170,00 KM i član biračkog odbora iznos od 115,00 KM. Odluku o konkretnoj poziciji i angažmanu za svako lice donosi Gradska izborna komisija Tuzla, dok će isti biti u obavezi proći i obuku za rad.

Gradska izborna komisija Tuzla ohrabruje i poziva sva punoljetna lica, koja imaju prebivalište na području Grada Tuzla i minimalno srednju stručnu spremu, da putem e-maila gik@tuzla.ba ili broja telefona 035/307-486 izraze interesovanje za rad na provedbi Prijevremenih izbora za Gradonačelnika Tuzle, a nakon čega će biti kontaktirani s ciljem pribavljanja dodatnih informacija, odnosno prisustva obaveznoj obuci.

Molimo Vas da ovu informaciju, u što kraćem roku, proslijedite prema svim fakultetima koji djeluju u okviru Vaše visokoškolske ustanove, a sve sa ciljem kako bi ista bila poznata što većem broju studenata. Podsjećamo Vas da ste, u smislu odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora, dužni pružiti podršku Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla u procesu pronalaska zainteresovanih lica u svrhu popunjavanja mjesta u biračkim odborima.

Za sva dodatna pitanja i/ili pojašnjenja, stojimo Vam na raspolaganju!

S poštovanjem,