NA EVROPSKOM UNIVERZITETU ODRŽAN IX MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP


U petak, 28.05.2021. godine, u organizaciji Evropskog univerziteta u Brčkom i Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla uspješno je održan IX međunarodni naučni skup na temu COVID – 19 – izazovi i posljedice. U okviru plenarnog zasijedanja obratio se rektor Univerziteta akademik prof. dr. Nedeljko Stanković, koji je istakao važnost današnje međunarodne konferencije s obzirom na aktuelnost ove teme. Izrazio je nadu da će zaključci sa današnje konferencije pomoći boljem sagledavanju problema pandemije koronavirusa. Takođe je izrazio žaljenje što su restriktivne mjere na graničnim prelazima onemogućile brojne učesnike iz inostranstva, koji inače godinama učestvuju na međunarodnom naučnom skupu, da prisustvuju skupu i prezentuju rezultate svog rada. Ove godine je učestvovalo preko 200 autora i koautora rada iz 17 država svijeta, a objavljeni zbornik radova se sastoji od 106 radova koja su štampana u tri toma na preko 1.000 stranica teksta.

Poslije pozdravnog govora rektora, učesnicima skupa se obratio prof. dr. Ferid Otajagić u ime Vijeća ministara BiH, Ureda koordinatora za reformu javne uprave. Učesnike skupa pozdravio je u ime Vlade Brčko distrikta BiH, Odjeljenja za obrazovanje i doc. dr. Aleksandar Maksimović, šef Pododjeljenja za visoko obrazovanje i nauku.

U toku plenarnog zasijedanja prezentovana su tri rada sa naučnog skupa, i to autora akademika univ. prof. dr. habil. dr. dr. hc. Wolfganga Rohrbacha, na temu Corona-Impfdesaster versus Impfparadies – Eine kritische Analyse über die Produktion, Verteilung und Impfaktionen der Corona-Vakzine, prof. dr. Mirka Kulića, na temu Značaj krivičnog dela prenošenje zarazne bolesti u uslovima COVID-19, kao i prof. dr. Dragana Bataveljića, na temu Pandemije i politika osiguranja kroz vreme. Uvodničari su održali inspirativna predavanja i izložili zaključke svojih radova, koji su i publiku podstakli da se uključi u diskusiju.

Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet „Kallos“ Tuzla svake godine dodjeljuju priznanja istaknutim pojedincima i drugim subjektima. Ove godine dobitnici zahvalnica i zlatnih plaketa su bili sljedeći, i to:

 1. Smilja Nišić dobitnik je zahvalnice za uspješnu poslovnu saradnju;
 2. Srednja medicinska škola dobitnik je zahvalnica za uspješnu poslovnu saradnju;
 3. Univerzitet „Privredna akademija“ iz Novog Sada dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju međunarodne saradnje;
 4. P dr. Helena Sablić Tomić dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju umjetnosti i kulture;
 5. Akademik prof. dr. Wolfgang Rohrbach dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju društvenih nauka;
 6. P dr. Drago Tešanović dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju humanističkih nauka;
 7. dr. Drago Žagar dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju elektrotehničkih nauka;
 8. dr. Halid Žigić dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju elektrotehničkih nauka;
 9. Emertius prof. dr. Radoslav Galić dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju matematičkih nauka;
 10. dr. Albina Fazlović dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju nauke upravnog prava;
 11. dr. Anka Bulatović dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju ekonomskih nauka;
 12. dr. Alen Kamerić dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju medicinskih nauka;
 13. Akademik prof. dr. Vesna Vučković dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju nauke krivičnog prava, i
 14. Akademik prof. dr. Branko Vučković dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju nauke krivičnog prava.

Ovom prigodom zaključen je i ugovor o akademskoj saradnji između Evropskog univerziteta i Akademije za umjetnost i kulturu, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, čija je dekanica prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Poslije kratke pauze, učesnici su se podijelili po tematskim sekcijama za pravne, ekonomske, političke, medicinske, pedagoške i tehničke nauke, gdje su pojedinačno prezentovali svoje radove.