Evropski univerzitet „Kallos“ Tuzla i FK “Sloboda” Tuzla zaključili Ugovor o akademskoj, naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji


Dana 28.02 2024. godine Evropski univerzitet “Kallos” Tuzla sa rektorom prof. dr Kemalom Brkićem i akademikom prof. dr Nedeljkom Stankovićem sklopili su Ugovor o akademskoj, naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji sa FK “Sloboda” Tuzla čiji je zastupnik direktor Eldar Jusufović. 

Ugovor je zaključen s ciljem međusobne saradnje dvije ustanove u budućem procesu obrazovanja, naučno-istraživačkog rada i drugih poslova u okviru registrovanih djelatnosti.

Ciljevi saradnje:

  1. Razvoj i podsticanje zajedničkih istraživanja, seminara, međunarodnih konferencija , uz napore da se obezbijede eksterni izvori finansiranja;
  2. Razvoj razmjene znanja i naučnih informacija kroz recipročnu razmjenu naučnih i stručnih publikacija, e-publikacija, akademskog materijala, stručnih izvora i drugih resursa;
  3. Podsticanje i drugih akademskih projekata i aktivnosti upućenih prema drugim akademskim partnerima i ostalim izvorima finansiranja neprofitnih i akademskih projekata i
  4. Podsticanje i drugih akademskih aktivnosti za koje se obje ugovorne strane slože da su od zajedničkog interesa i koristi.

Fudbalski klub Sloboda Tuzla je bosanski profesionalni nogometni klub sa sjedištem u Tuzli, Bosna i Hercegovina.

Klub je član Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i uglavnom je aktivan u Premier ligi Bosne i Hercegovine. 

FK Sloboda Tuzla osnovana je 1919. godine, kao dio Radničkog sportskog društva Gorki, nazvanog po velikom socijalističkom ruskom pjesniku Maximu Gorkyju. Nogometni klub i radničko društvo bili su popularni u širokom dijelu sportske javnosti u Tuzli i šire.

Klub je osnovan na inicijativu tuzlanskog ogranka novoosnovane Komunističke partije Jugoslavije, pod utjecajem ideja Oktobarske revolucije 1917. godine i revolucionarnih pokreta u Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini kao njegovog sastavnog dijela.

Fudbalski Klub “Sloboda” Tuzla je jedan od najstarijih i najpoznatijih klubova na Balkanu sa tradicijom dugom od preko 100 godina.

Ugovor-FK-Sloboda